Antioxidantii reprezinta o grupa de compusi care pot contribui la sustinerea integritatii celulelor, in fata radicalilor liberi, molecule instabile pe care organismul nostru inevitabil le produce. Antioxidantii sunt, astfel, esentiali pentru buna functionare a organismului, compusi care inhiba procesele de ardere (oxidare).

Pe langa semnificatia sa chimica primara, intr-un sens mai larg, oxidarea poate fi inteleasa si ca procese metabolice producatoare de energie, care includ procesele de descompunere ale organismului.

Miliardele de celule din corpul nostru uman sunt constant amenintate de compusii chimici cunoscuti sub numele de radicali liberi.

Atunci cand aceste molecule se acumuleaza la nivelul organismului, ele sunt capabile sa deterioreze celulele si materialul genetic, ceea ce poate duce la diviziune celulara anormala, boli cardiovasculare sau imbatranire prematura.
 

Sursele noastre de antioxidanti

Unii dintre antioxidanti pot intra in organism doar din aimente vegetale (vitamine, flavonoide), altii sunt, de asemenea, produsi din corpul uman, de exemplu: enzime antioxidante (catalaza, glutation peroxidaza, etc), dextroza sau acid uric.

Antioxidantii cunoscuti sunt vitaminele A, C si E, beta-caritenul, flavonoidele, izoflavonoidele, acizii fenolici, seleniul si molecula Q10 (cunoscuta si sub numele de ubichinona).
 

Tipuri de antioxidanti

Sunt numerosi compusi care actioneaza ca antioxidanti. Fiecare dintre acestia are rolul propriu si poate interactiona cu altii pentru a lucra mai eficient. Cele mai cunoscute antioxidanti sunt:

Vitamina C – sustine cresterea imunitatii, contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, la formarea normala a colagenului pentru functionarea normala a vaselor de sange, a sistemului osos, a ligamentelor si a pielii, la mentinerea metabolismului energetic si reducerea oboselii si extenuarii;
Vitamina E – contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, la sustinerea imunitatii si la mentinerea sanatatii vaselor de sange;
Vitamina A – contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, mentinerea sanatatii pielii si a membranelor mucoasei si la procesul de diferentiere celulara;
Betacaroten – odata ajuns in organism, este transformat in vitamina A (retinol)
Catachine – sustine sanatatea si protectia sistemului cardiovascular;
Flavonoide – contribuie la echilibrarea manifestarilor de tip alergic, sustin sanatatea sistemului cardiovascular si nervos;
Resveratrol – contribuie la echilibrarea procesului de imbatranire celulara, la mentinerea functiilor cerebrale normale si a sanatatii sistemului cardiovascular si a metabolismului lipidic hepatic normal;
Luteina – sustine sanatatea ochilor;
Seleniu – contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, functionarea normala a sistemului imunitar si a glandei tiroide, la spermatogeneza normala si la mentinerea sanatatii parului si a unghiilor;
Zinc – ajuta la mentinerea fertilitatii, sprijina sanatatea parului, unghiilor si pielii si contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar;
Glutationul este un antioxidant foarte important, eficient in curatarea corpului de toxine critice, motiv pentru care este numit „Super Eroul Antioxidantilor”.

  
Glutationul, numit „proteina vietii”, este o polipeptida bioactiva cu functie de coenzima, prezenta in aproape toate celulele organismului uman si ajuta deosebit de mult la mentinerea si cresterea sistemului imunitar uman.

Este sintetizata in ficat din aminoacizii cisteina, glutamina si glicina.

Ficatul este cel mai mare depozit de glutation dar in concentratii mari glutationul se gaseste si in splina, rinichi, pancreas, cornee.

Nivelul celular al glutationului este stimulat de acidul alfa lipoic, glutamina, colostru, seleniu si vitaminele C, B6 si B2. Capacitatea antioxidanta a vitaminelor C, E si a coenzimei Q10 depinde de nivelul de glutation din organism.

Glutationul participa la sinteza leukotrinei si este totodata un co-factor in producerea enzimei glutationa-peroxidaza. Este considerat a fi principalul antioxidant neenzimatic.

Glutationul redusa este principalul transportor al gruparilor SH (sulfhidril) libere. Datorita marii reactivitati a gruparii SH, care are capacitatea de a ceda o pereche de electroni, realizand astfel combinatii electrovalente sau covalente, reversibile sau ireversibile, glutationul este implicat in foarte multe reactii si procese, multe inca necunoscute.

Gruparile SH din structura glutationei sau cisteinei constituie prima tinta a radicalilor liberi.
 

Includerea antioxidantilor in dieta

Intr-o dieta sanatoasa sunt, de obicei, recomandate vitaminele, fibrele, proteinele, grasimile si bacteriile benefice. Fructele si legumele joaca un rol important si consumul acestora, reprezinta cel mai usor mod de a ne mentine rezervele de antioxidanti. Recomandarea este ca acestea sa fie consummate zilnic.

Un alt aspect de care trebuie sa tinem cont este mentinerea unei diete variate, pentru a include cat mai multe tipuri de antioxidanti in alimentatie. O alta modalitate de a mentine nivelul normal de antioxidanti in organism este completarea cu suplimente alimentare.

Fructele care au un continut ridicat de antioxidanti: goji, afinele, portocalele, ciresele, merele, zmeura, strugurii, mango, caisele, rosiile, prunele uscate, coacazele negre, bananele, kiwi, capsunile, perele.

Legumele cu continut ridicat de antioxidanti: sfecla, anghinare, lintea, mazarea, vinetele, dovleacul, morcovii, spanacul, broccoli, varza, conopida, cartofii dulci, telina, castravetele.
 

6 thoughts on “Importanta antioxidantiilor pentru organism

  1. Felicitari autorului pentru munca depusa la acest articol! Am apreciat echilibrul pe care l-a pastrat in expunerea argumentelor si modul coerent in care a structurat textul. Recomand cu caldura acest articol tuturor celor interesati de subiectul abordat.

  2. Mi-a placut modul in care autorul a abordat acest subiect delicat si complex. A fost empatic in exprimare si a demonstrat o intelegere profunda a problemelor discutate. Am invatat multe din acest articol si sunt recunoscator pentru informatiile oferite.

  3. Articolul este foarte interesant si bine documentat. Autorul a argumentat cu atentie fiecare punct si a oferit exemple relevante pentru sustinerea ideilor sale. Sunt de acord cu concluziile prezentate si consider ca este un subiect important de discutat.

  4. Este impresionant cat de detaliat a fost abordat acest subiect in articol. Autorul a adus argumente solide pentru fiecare punct discutat si mi-a deschis noi perspective asupra temei. Recomand lectura acestui articol tuturor celor interesati de domeniu.

  5. Mi-a placut modul in care autorul a structurat articolul, facandu-l usor de urmarit si inteles. Am gasit informatiile prezentate foarte relevante si cred ca acest articol poate fi de ajutor pentru cei interesati de subiect.

  6. Articolul este foarte interesant si ofera o perspectiva noua asupra subiectului abordat. Sunt de acord cu autorul in ceea ce priveste concluziile sale si consider ca informatiile prezentate sunt utile si bine documentate.

Comments are closed.