Crestinarea copilului sau Botezul la romani a fost si a ramas unul din momentele importante ale familiei si comunitatii din care facea parte. Botezul – spre deosebire de nunta, la care participa foarte multe persoane din comunitate – reunea doar rudele cele mai apropiate. In aceasta privinta se poate spune ca in societatea actuala lucrurile stau aproape la fel.

Crestinarea copilului – eveniment important in familie si comunitate.

Pregatirea pentru Botez.
 
Nasterea unui copil intr-o familie crestina este o mare binecuvantare de la Dumnezeu. Venirea pe lume a unui copil in familie, este considerata ca un dar de la Dumnezeu, ca rod al iubirii, credintei si rugaciunilor celor doi soti.

Biserica Ortodoxa il asista pe prunc si il ia sub aripa ei inca de la primele clipe ale venirii lui pe lume. Potrivit invataturii crestine , imediat dupa nasterea copilului, moasa sau alta femeie apropiata de familia pruncului, vine la preot cu un vas cu apa, pentru a o sfinti, fiind folositoare pentru mama , prunc si celor apropiati casei unde locuieste mama cu pruncul.

Asa cum spune rugaciunea, aceasta apa sfintita are menirea: ,, sa fie robilor Tai, celor ce vor gusta dintr-insa , sau o vor lua, sau se vor stropi , intru aslinarea chinurilor, spre iertarea pacatelor, intru departarea tuturor rautatilor, spre tarie, vindecasrea si stropirea caselor”(Molitfelnic).

Este traditia, ca din aceasta apa sfintita, a se pune pentru baita copilului, in primele 3 zile dupa nastere.

O alta responsabilitate a moasei este ca in ziua in care copilasul este scos din spital, sa vina cu un set nou nascut pentru copil si sa duca mama si bebelusul acasa.
 

Alegerea numelui copilului si alegerea nasilor.

 

Daca in vechime numele copilului era ales de nasi, daca era baiat trebuia sa i se puna numele nasului, daca era fetita trebuia sa i se puna numele nasei, astazi , in societatea contemporana, parintii sunt cei care pun numele copiilor lor.

Unii parinti, din respect fata de nasi, pun numele unuia dintre nasi, indeosebi in zonele rurale, unde traditiile sunt inca pastrate. Deasemenea exista traditia ca atunci cand copilul se naste intr-o zi mai insemnata din timpul anului, sa se dea, de regula, numele sfantului sau al sfintei din ziua respectiva.

Este recomandat ca parintii sa aleaga nume de sfant sau sfanta pentru copiii lor, pentru ca sfantul sau sfanta sa – i indrume si sa-i ocroteasca tainic pe calea vietii.

In Biserica Ortodoxa, este si o randuiala ca in ziua a 8-a dupa nastere, sa se puna numele copilului. Acest lucru preinchipuie invierea si viata cea vesnica la care suntem chemati.Un alt aspect important il reprezinta alegerea nasilor pentru copilul nou nascut.

In ortodoxie, nasii sau parintii spirituali ai copilului sunt garanti in fata lui Dumnezeu pentru cresterea finului sau finei in credinta ortodoxa. Se cuvine a face nasi pe cei drept-slavitori crestini si dascali ai credintei.

Este obligatoriu ca nasii sa fie crestini ortodocsi, poate sa fie si un singur nas, daca copilul este baiat, se cuvine sa fie purtat in brate de nas, daca este fetita, sa fie purtata in brate de nasa.

Alegerea trusoului pentru Botez :  trusou botez clasic sau trusou botez personalizat.
 
Crestinarea copilului , reprezinta un moment de bucurie pentru parinti, nasi si cei apropiati, fiindca pruncul nou botezat se renaste la o noua viata, viata intru Hristos. Prin Botez, pruncul dobandeste iertarea pacatului stramosesc, transmis de la protoparintii Adam si Eva, dar si harul infierii in Dumnezeu si sadirea in Trupul lui Hristos, care este Biserica.

Taina Sfantului Botez se savarseste in Biserica, de regula in zile de sarbatoare, fiind un moment de bucurie. Este recomandat ca Botezul pruncului sa aiba loc cat mai repede, incepand cu a 8 a zi dupa nastere.

De regula se savarseste dupa a 40 zecea zi de la nastere, pentru ca si mama sa poata sa ia parte la botezul propriului ei copil, neputand intra in Biserica pana la aceasta zi, netrecand perioada de curatire care dureaza 40 de zile de la nastere.

Pe langa responsabilitatile spirituale de a avea grija din punct de vedere duhovniceste de finutii lor, nasii mai au si alte responsabilitati.

Se cuvine sa pregateasca pentru viitorul crestin sau crestina un set trusou de botez clasic sau un set trusou botez personalizat, care este necesar in timpul Slujbei Sfantului Botez.

Pe langa hainutele cu care va fi imbracat pruncul si lumanarea care v-a fi aprinsa dupa Botez, care simbolizeaza, Lumina lui Hristos, trusoul de botez trebuie sa contina cel putin urmatoarele articole:
– panza alba de botez sau crisma cu care pruncul increstinat este infasurat indata dupa botez, simbolizeaza haina luminoasa si nestricacioasa a celor spalati si curatiti de pacate,pe care l-a vazut mai dinainte Regele David, care zice : ,, Stropi-ma-vei cu isop si ma voi curati; spala-ma-vei si mai vartos decat zapada ma voi albi ” (Ps. 50,8).
– sticluta de ulei, recomandat de masline, asa cum se spune in rugaciunea de sfintire, undelemnul sfintit este din roada maslinului. Cu acest undelemn sfintit v-a fi uns pruncul.
– Prosopul cu capison sau prosop mare , se recomanda sa fie de calitate– prosop pentru preot;
– sapun pentru preot;
– fasa care este folosita de preot
– cutiuta prima suvita.

Daca doresti ca peste ani, cand copilul va creste, sa-ti aduci aminte de acest eveniment prin intermediul fotografiilor dar si prin piesele trusoului care vor fi pastrate, se cuvine sa alegeti un set trusou botez personalizat, acesta va fi brodat cu numele copilului, data botezului, mesaj din partea nasilor dar si de un design dat de o frumoasa broderie computerizata.

Deasemenea este recomandat sa achizitionati si un cufar/cutie botez din catifea personalizata prin broderie , ideala pentru pastrarea amintirilor de la botez.
 
IRRINI BEBE – Casa de Moda din Dambovita pentru cei mai mici dintre copii, a luat fiinta in anul 2018, din dorinta de a oferi parintilor, nasilor si celor care doresc sa ofere cadou copiilor, creatii unicat realizate din materiale de calitate superioara, lucrate cu multa grija si atentie.

Creatiile unicat, realizate in Romania, in Atelierul din Dambovita, sunt prelucrate cu grija pentru pielea delicata a bebelusului, cu accesorii deosebite, iar preturile sunt accesibile.

2 thoughts on “Crestinarea copilului – eveniment important in familie si comunitate.

  1. Ma bucur ca am dat peste acest articol pentru ca mi-a deschis perspective noi asupra temei discutate. Am gasit informatii valoroase si am reusit sa inteleg mai bine anumite concepte. Recomand cu caldura acest articol tuturor celor interesati de subiect.

  2. Articolul este foarte interesant si informativ. Am descoperit multe lucruri noi despre subiectul abordat si apreciez efortul autorului de a oferi detalii relevante. Mi-a placut modul in care au fost prezentate argumentele si concluziile, totul fiind bine structurat si usor de urmarit.

Comments are closed.