Intareste sistemul imunitar– glutationul are efecte puternice si asupra sistemului imunitar. Studiile au dovedit ca, la persoanele cu un sistem imunitar puternic, limfocitele contin o cantitate exacta de glutation.

Glutationul (Gama-L-glutamil-L-cisteinilglicina), denumit si „proteina vietii”, este o tripeptida formata din trei aminoacizi: glicina, cisteina si acidul glutamic.

A fost descoperit in anul 1888 si, desi au fost multi cercetatori care l-au studiat si au adus la lumina aspecte importante ale biochimiei si metabolismului sau, cel mai proeminent dintre acestia a fost Alton Meister, un biochimist american sclipitor.

Desi este produs in special la nivelul ficatului, acesta se regaseste aproape in toate celulele organismului. Este supranumit „mama tuturor antioxidantilor si maestrul detoxifierii”, avand un rol esential in sustinerea functiilor metabolice si activitatii sistemului imunitar.
 

Beneficii glutation

Protejeaza organismul impotriva stresului oxidativ

glutationul neutralizeaza radicalii liberi, dar si celulele de oxigen instabile si metalele grele care se regasesc in organism. Acesta ajuta la prevenirea consecintelor aparute din cauza radicalilor liberi, precum imbatranirea prematura, oboseala cronica, afectiunile intestinale si problemele neurodegenerative.

Combate imbatranirea

Radicalii liberi sunt considerati principalii vinovati ai imbatranirii si ai altor afectiuni asociate cu inaintarea in varsta si deteriorarea oxidativa.

Se spune ca, pe parcursul vietii unui organism, calitatea acesteia va scadea in urma acumularii progresive a deteriorarii oxidative, dupa cum arata si unele studii.

Intareste sistemul imunitar

Glutationul are efecte puternice si asupra sistemului imunitar. Studiile au dovedit ca, la persoanele cu un sistem imunitar puternic, limfocitele contin o cantitate exacta de glutation.

Scade riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare

Disfunctia endoteliala reprezinta un risc major pentru aparitia bolilor cardiovasculare. Aceasta se produce atunci cand endoteliul (tesutul fin care inveleste interiorul inimii si al vaselor sanguine) nu mai functioneaza asa cum trebuie.

Studiile au dovedit insa ca glutationul imbunatateste functia endoteliala si previne bolile cardiovasculare.

Contribuie la detoxificarea ficatului

Ficatul detoxifica organismul, iar glutationul ajuta la detoxificarea ficatului. Glutationul se prinde de toxine inainte ca organismul sa le elimine. Un studiu a scos la iveala faptul ca diferenta dintre un ficat sanatos si unul cu ciroza consta in nivelul scazut de glutation din ficatul bolnav.

Poate ajuta in gestionarea bolilor autoimune

Inflamatia cronica cauzata de bolile autoimune poate creste stresul oxidativ. Aceste boli includ artrita reumatoida, boala celiaca si lupusul.

Potrivit unui studiu, glutationul ajuta la reducerea stresului oxidativ fie prin stimularea, fie prin reducerea raspunsului imunologic al organismului.

Previne diverse boli pulmonare

Scaderea glutationului din lichidul peretilor plamanilor a fost observata in anumite afectiuni inflamatorii. Carenta de glutation este asociata cu multe boli, printre care boala pulmonara cronica, sindromul acut respirator, deteriorarea pulmonara neonatala si astmul.

Imbunatateste functia cerebrala

Creierul foloseste mult oxigen pentru a functiona la nivel optim si are un continut foarte bogat in acizi grasi polinesaturati oxidabili si metale redox-active (Cu, Fe), facandu-l extrem de vulnerabil la deteriorarea oxidativa.

Prevenirea si remedierea deteriorarii oxidative este principala functie a glutationului, de aceea acesta are un rol important in functionarea optima a creierului.

In consecinta, glutationul poate preveni si dezvoltarea anumitor tulburari neurologice.

Reduce simptomele bolii Parkinson

Boala Parkinson afecteaza sistemul nervos central si este definita de simptome precum tremor. Un studiu mai vechi a documentat efectele pozitive ale glutationului intravenos asupra simptomelor precum tremor si rigiditate.

Glutationul poate ajuta la reducerea simptomelor, imbunatatind calitatea vietii la persoanele cu aceasta boala.

Imbunatateste metabolismul celular, sanatatea celulara si nivelul de energie

Mitocondriile sunt responsabile de producerea de energie in celule si joaca un rol important in sanatatea celulara, influentand comunicarea celulara, dezvoltarea celulara si moartea celulara, iar glutationul afecteaza in mod direct sanatatea mitocondriilor.

Glutationul este necesar pentru repararea si exprimarea ADN-ului si pentru protectia acestuia de orice deteriorare. Sanatatea celulelor noastre depinde de sanatatea ADN-ului, astfel ca glutationul contribuie si la sanatatea celulara!

Poate reduce impactul diabetului

Nivelul ridicat de glucoza din sange pe termen lung este asociat cu cantitati reduse de glutation. Acest lucru poate duce la stres oxidativ si leziuni tisulare.

Imbunatateste rezistenta la insulina la persoanele in varsta – pe masura ce oamenii imbatranesc, ei produc mai putin glutation.

Nivelurile scazute de glutation au fost asociate cu arderea mai putina a grasimilor si cu rate mai mari de depozitare a grasimilor in organism.

Reduce inflamatiile

Si riscul bolilor cronice, creste mobilitatea persoanelor cu boala arteriala periferica. Boala arterelor periferice apare atunci cand arterele periferice prezinta placi de aterom. Gluthationul imbunatateste circulatia si reduce durerea asociata miscarii.
Imbunatateste starea pacientilor cu psoriazis

Un studiu a indicat ca proteina din zer, atunci cand este administrata pe cale orala, a ameliorat psoriazisul. S-a demonstrat anterior ca proteinele din zer cresc nivelul de glutation.

4 thoughts on “Ce beneficii are glutationul?

  1. Ma bucur ca am dat peste acest articol pentru ca mi-a deschis ochii asupra beneficiilor pe care le poate aduce consumul de apa calda cu lamaie. Este uimitor cum cateva schimbari mici in rutina zilnica pot avea un efect atat de mare asupra starii noastre generale de sanatate. Voi incerca si eu aceasta metoda si sper sa observ rezultatele pozitive mentionate.

  2. Articolul este foarte interesant si informativ, oferind detalii despre beneficiile consumului de apa calda cu lamaie dimineata. Este impresionant sa descoperi cum aceasta bautura simpla poate avea un impact atat de pozitiv asupra sanatatii noastre. Sunt curioasa sa incerc si eu aceasta rutina zilnica pentru a vedea daca simt vreo imbunatatire in starea mea de sanatate.

  3. Am apreciat modul in care autorul a structurat informatiile si argumentele prezentate, facilitandu-ne intelegerea subiectului discutat. De asemenea, am gasit utila inclusiv sectiunea dedicata surselor de informare, care ne permite sa ne documentam mai mult pe aceasta tema.

  4. Articolul este foarte interesant si informativ, oferind o perspectiva detaliata asupra subiectului abordat. Autorul a reusit sa aduca in prim plan aspecte importante si relevante, care pot fi de mare ajutor pentru cei interesati de acest domeniu.

Comments are closed.