Aparute de cateva decenii, acest tip de covoare pot fi cumparate in foarte multe culori si modele, facandu-le accesibile indiferent de design-ul interior al casei. Insa, in mod evident, pun probleme cand vine timpul sa fie curatate, fiind capabile sa adune foarte mult praf in timp. 

O curatare perfecta e extrem de dificil de realizat, dar e necesara daca dorim sa prelungim viata covorului, iar optiunile variaza de la curatarea manuala pana la cea cu mopul cu aburi. Va prezentam in urmatoarele randuri cateva sfaturi pentru intretinerea si curatarea unui astfel de covor.

Nefiind chiar cele mai usor de intretinut covoare, cele pufoase, cu par lung sau shaggy pot fi totusi mentinute curate – ca noi, daca le acordam atentia cuvenita regulat. 

Un astfel de covor atribuie un aer clasic incaperii si, desigur, e foarte prietenos cu talpile picioarelor, ceea ce explica popularitatea de care se bucura.

Covoarele shaggy sunt excelente daca vrem sa acoperim gresia sau parchetul rece, dar si foarte comode daca avem chef sa urmarim un film si vrem ceva moale si pufos ca alternativa la canapea. Copiii cu siguranta le vor iubi.

Tipuri de covoare pufoase

Faptul ca in ultimii ani au aparut pe piata foarte multe modele ingreuneaza si mai mult curatarea acestor covoare, fiecare tip avand nevoie de alte substante si alte procedee.

  • Flokati e un covor de obicei alb sau crem, cu ambele suprafete din lana. Deoarece atat baza cat si suprafata sunt din lana, acest covor este cel mai pufos dintre toate pufoasele. Secretul pastrarii unui Flokati curat e sa nu il lasi sa se murdareasca, ci sa il cureti cat mai frecvent.
  • Lana reprezinta materialul de baza pentru covoarele pufoase, avand si calitati izolatoare termic foarte bune. Aceste covoare sunt mai scumpe, dar in acelasi timp sunt foarte durabile si rezistente, absorbind umezeala din aer si favorizand un mediu sanatos.
  • Pielea poate parea un material atipic pentru un covor pufos, dar aspectul unui astfel de covor e incomparabil. Desi e mai usor de curatat folosind produse pentru piele, se recomanda evitarea contactului cu lichide si mancare. Pretul este si el destul de piperat.
  • Acrilul este o tesatura regasita in foarte multe covoare deoarece e rezistenta, usor de colorat, rezistenta la murdarie, si imita destul de bine lana. Aceasta imitatie de lana are un pret mult mai accesibil, insa trebuie tinut departe de foc, fiind extrem de inflamabil daca nu e tratat ignifug.

Curatarea conventionala a covoarelor

Covoarele pufoase pot fi spalate si acasa, pentru cine nu vrea sa cheltuie o avere cu curatarea chimica. Dar numai dupa ce verifici cu atentie eticheta pentru a vedea recomandarile si interdictiile de spalare, pentru a nu-l deteriora.

Grosier, primul pas e sa il bati sau sa il scuturi daca nu ai o bara pe care sa il intinzi in prealabil. Daca il si poti lasa la soare cateva ore, acest lucru fiind chiar recomandat deoarece soarele va distruge din bacterii si alte vietati ce s-ar fi putut dezvolta in el.

Al doilea pas, aspirarea. E necesar sa aspiri saptamanal aceste covoare, in special daca sunt folosite de catre copii sau animale de casa. 

Secretul e sa nu insisti pe putere mare de aspirare ca sa nu rupi firele. Spatele covorului ar trebui aspirat cel putin o data pe luna, fiind o suprafata pe care vei observa cu curiozitate ca se aduna foarte mult praf in timp.

Cel mai important pas, spalarea cu aburi este un procedeu foarte bun pentru a curata si igieniza un covor, deoarece apa va curata adanc in tesatura unde aspiratorul conventional nu ajunge. Covoarele si mochetele absorb foarte multa apa, deci nu uita sa il usti bine inainte de a-l aseza inapoi pe podea.

In cele din urma, nimic nu va scoate covorul mai curat decat o curatare profesionala, chiar daca folosesti cel mai bun aspirator sau mop cu aburi

Preturile sunt insa mari si nu intotdeauna justificate daca se efectueaza des. Recomandarea noastra e sa duceti covorul la o curatatorie in medie o data pe an, fara a exagera, iar in rest sa il curatati singuri conventional.

4 thoughts on “Cateva sfaturi pentru intretinerea covoarelor pufoase

  1. Imi place ca ati inclus si sfaturi pentru prevenirea murdariei inainte de a se intampla. Cu siguranta voi pune in practica aceste recomandari.

  2. Nu stiam ca trebuie sa evit produsele chimice agresive atunci cand curat covorul. Voi incerca variantele naturale recomandate in articol.

  3. Articolul este foarte bine structurat si usor de urmarit. Apreciez informatiile detaliate despre curatarea si intretinerea covoarelor.

  4. Multumesc pentru sfaturile utile! Am avut mereu probleme cu intretinerea covoarelor pufoase si acum am gasit cateva solutii practice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *